Megajándékoztuk a Kaposvári Evangélikus Gyülekezetet (2012. május 20.)

Képek itt!

Még a böjti teadélutánok idején ismerkedtünk meg a kaposvári evangélikus gyülekezet lelkészével, Pongrácz Máté lelkész úrral. A barátságos, közvetlen, fiatal lelkész időseinkkel beszélgetve bensőséges, szeretet teli kapcsolatot alakított ki.
Látogatása idején fogalmazódott meg kedves lakónkban, Molnár Istvánné Angi néniben a gondolat:
Szívesen varrna oltárterítő szettet a kaposvári gyülekezet templomába. Az ötletből tett lett, és hamarosan át is adhattuk a gyönyörű, szakrális motívumokkal kivarrt ajándékot, melyet istentisztelet keretében vett a gyülekezet át. A tisztelendő úr virágcsokorral és áldással viszonozta lakónk szeretettel készített kézimunkáját. Mindnyájunk számára felemelő, megható alkalom volt!
Alább Angi néni beszámolóját olvashatjuk.

A mosdósi Kiss Ferenc Református Idősek otthonában élek 10 esztendeje. Több helyre teszünk csoportos kirándulást és ebből adódóan időközönként mások is megtisztelnek bennünket látogatásukkal.
Az ökumenikus imahét keretében szolgált közöttünk 2012. január 18-án Pongrácz Máté, a kaposvári evangélikus gyülekezet lelkésze. szavai nyomán örömmel töltött el a felismerés, mert a kersztyén hit egységéről beszélt, mindarról, ami bennünket összeköt, s nem arról, ami szétválszt.

Pár nap múlva azzal a gondolattal, kéréssel álltam Köteles Attila lelkésünk elé, hogy az evangélikus egyház templomába szívesen hímeznék egy kis terítőt. Kértem, hogy az evangélikus egyház jelképei közül keressünk alkalmasat a terítőre. Ennek kapcsán derült ki számomra, hogy az intézmény igazgatónője is evangélikus vallású. Az édesanyja révén pedig közvetlenül kapcsolatban van a temlomi közösséggel. Így jött létre egy megbeszélés, hogy milyen is a templom pontosan, valamint szembersültem azzal, hogy nem csupán egy kis terítőt kell készítenem, hanem az oltárra egy nagyot és két kisebbet is! Ekkora kihívásra őszintén szólva nem számítottam.

Bevalom, lelkem beleremegett abba, hogyan fogok ennek megfelelni, mert ekkora munkát még soha nem készítettem. Istenhez folyamodtam, Ő pedig erőt adott és szemet, valamint áldott ügyességet, hogy eleget tegyek a kérésnek. Munkám kezdésekor minden alaklommal az Úr segítségét kértem, s tudom hogy elkészíteni is Ő adott erőt.
Az oltárteírő: mérete 260x140 cm, fehér napszövet, mely középen arannyal szegőzve a Luther-rózsát fogja körül, s bene zsinór varrással, fehérrel, kézzel varrva a rózsát díszíti.

Elkészült a szószékre, valamit a pulpitusra is egy-egy terítő, melynek egyik felén a galambot látjuk, mely a Szentlelket hivatott megjeleníteni arany szárnyakkal, a felső részén pedig fehéren kivarrva hurkolt öltéssel kereszt látható.

Pünkösd előtti vasárnap tették fel a terítőket és dísztették vele az oltárt, a templomot. Munkámat az istentiszteleten megköszönték és egy csokor virággal hálálták meg. Erre a köszönetre a szám nem, csak könnyes szemem válaszolt.
(Molnár Istvánné, született Várkonyi Angyalka)

Képek itt!